Indhold

  • Introduktion

  •  Ruten i få ord

  • Beskrivelse af området

  • Lidt historie

  • Nedslagspunkter

  • Huse på turen

Introduktion

Denne tur bringer dig igennem et fredfyldt hjørne af vores by. 

Til trods for at området er omkranset af veje med livlig trafik, er der her en fredelig oase, hvor man næsten kan føle sig hensat til vild natur, selv om vi befinder os i et tilrettelagt og (delvist)plejet rekreativt område med mange forskellige og meget benyttede aktiviteter. 

Beskrivelse af området og lidt om områdets historie og baggrund

Området er et menneskeskabt kulturområde, der er indrettet til rekreative  og afslappende aktiviteter.

Det oprindelige morænelandskab med mange små issø huller har i mange århundreder været benyttet til dyrkning af fødevarer og andre livsnødvendigheder til dyr og mennesker.

Hjortespring og før det Tubberup har været kendt i århundreder. Klausdalsbrovej og Syvendehusvej er optegnet på det ældste landkort over området  

Området omkring den nuværende Gl.Klausdalsbrovej fra Skinderskovvej til Syvendehusvej (der nu hedder Hjorteengen) blev  på de gamle landkort kaldt Skovlunde Overdrev med husmandsbrugene Hjortespring Huse. Det var små ejendomme med et hus og lidt jord, hvor familier søgte at skabe sig en tilværelse.

Efterhånden gik alle parceller over til gartneridrift, hvor man producerede  grøntsager og blomster, som blev kørt til Grønttorvet i København (med hestevogne) og solgt. Enkelte af de gamle huse kan endnu erkendes i den vestlige ende af Gl. Klausdalsbrovej  Visse steder kan man se de gamle levende skel hegn, der adskilte de forskellige parceller bl.a. ved kolonihaverne og nyttehaverne.

Efter anlæggelsen af den nye Klausdalsbrovej i blev området nord for vejen omdannet til rekreative områder til fritidsaktiviteter som boldbaner, sportshal, svømmehal og golfbane samt naturområder, hvor plante- og dyreliv  bliver tilgodeset.

Området er altså et kulturområde, hvor de installationer af veje, kloakker, oversvømmelses- bassiner og  lignende, som vi i det moderne samfund kræver, er søgt tilgodeset, samtidig med at området giver mulighed for at opleve bynær natur i fred og ro. 

 

Turen starter ved parkeringspladsen ved Hjortespringbadet (Skinderskovvej 29, 2730 Herlev).

Ruten kort fortalt:

(For detaljerede beskrivelser følg henvisninger til noterne 1-8)

Følg asfalt stien mod vest mellem legepladsen og badmintonhallen Så snart du er kommet igennem den første lille gruppe af træer og buske,(Note 1) 

Drej til venstre på en af de slåede grønne trampestier. 

Fortsæt herefter mod vest af trampestien med det grønne buskads langs fodboldbanerne på din venstre side. (Note 2) 

Fortsæt mod vest og mærk hvordan terrænet langsomt stiger lidt opad, samtidig med at passagen i det uplejede græs bliver grønnere og snævrere. Pludselig når du toppen på den lille stigning, og så åbner golfbanens meget veltrimmede område sig op med Hjortesøen liggende til venstre. (Note 3) 

 

(Note 4 – regler for færdsel på golfbanen)

 

Fortsæt på græs stien mod vest  gennem golfbanen. Se Syvendesøen til højre og det flotte skovbryn af mørkegrønne grantræer. 

Ca. 300 meter længere fremme, kommer der en ny sø på venstre hånd. 

Drej til venstre af flis-stien umiddelbart efter søen ( ca 50  meter før Hjorteengen).  

Følg den fjedrende, bløde sti til Teested 2. (Note 5) 

Drej til højre og følg flis-stien mod vest (ca 100 meter), indtil du når Hjorteengen. 

Drej til venstre af Hjorteengen og fortsæt til Hjortespring Golfklubs klubhus, hvor der er mulighed for at holde pause og nyde en forfriskning. (Note.6)

Fortsæt mod nord af Hjorteengen (klubhuset skal være på din højre side). ca. 500 meter længere fremme, kan du se den nyanlagte sø, som Ballerup Kommune har lavet for at øge biodiversiteten i området. Overfor ligger Hjorteengen nr.15.(Note 6)

Drej til højre og følg vejen bag den røde bom. Fortsæt ca. 300 meter til det gule hus(hvad er husets navn og historie?) (Note 7) 

Drej til højre på asfalt stien. Efter ca 400 meter, når du Herlev rideskole (på højre side) 

(Note 8) 

Følg asfaltstien. Ca. 300 meter længere fremme  er du tilbage ved vores udgangspunkt ved Hjortespringbadet